Pieksämäen seudun 4H-yhdistyksen Leader-hankkeet kannustavat nuoria yrittäjyyteen ja osallistumaan oman asuinseudun kehittämiseen 

Teksti: Anne Kaljunen 
Kuvat: Pieksämäen seudun 4H-yhdistys 

Pieksämäen seudun 4H-yhdistys on toteuttanut vuosien varrella useita nuorille suunnattuja Leader-hankkeita. Hankkeet ovat sytyttäneet kipinän yrittäjyyteen ja kannustaneet nuoria osallistumaan aktiivisesti oman asuinalueensa kehittämiseen.  

Vuosina 2021–2022 Pieksämäen seudun 4H-yhdistys toteutti Luonnontuotteet-kehittämishankkeen, joka vei nuoret luontoon. Hanke oli suunnattu 9–28-vuotiaille. 

Hankkeen tavoitteena oli tutustuttaa nuoria luonnontuotteisiin ja luontoalan tarjoamiin työllisyysmahdollisuuksiin sekä saada nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä. Hankkeessa myös tuotiin yhteen eri sukupolvia, sillä nuoret oppivat luontoon liittyviä taitoja vanhemmilta sukupolvilta. 

Nuoret perehtyivät muun muassa eri kalastusmenetelmiin ja kalastusvälineiden tekoon, pääsivät kokeilemaan villiyrttien keruuta, käsittelyä ja jatkojalostusta sekä opettelemaan taimikon- ja metsänhoitoa. Erityisesti nuoria kiinnostivat taimikonhoitokoulutukset ja sienipoimijakoulutus. 

Yli 15-vuotiailla villiyrttikoulutukseen osallistujilla oli mahdollisuus suorittaa poimijakortti, joka mahdollistaa villiyrttien kaupallisen myynnin. 

Pieksämäen seudun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Jaana Lauttaanaho on tyytyväinen hankkeen tuloksiin, vaikka välillä olikin haasteellista innostaa nuoria mukaan. Koulutuksissa käyneitä oli yhteensä yli 700 ja kuusi nuorta työllistyi hankkeelle kesätyöntekijöiksi. Hankkeen myötä syntyi myös uusia 4H-yrityksiä. 

– Viisi nuorta perusti oman toiminimen. Ja täällä metsäisessä Etelä-Savossa kun ollaan, yrittäjyyttä syntyi nimenomaan metsäalalle. Nuoret tekevät metsätöitä kuten taimikonhoitoa esimerkiksi alihankintana isommille yrityksille, kertoo Lauttaanaho. 

Poika oranssi kypärä päässään ja raivaussaha kädessä taimikossa.

Taimikonhoitokoulutus kiinnosti nuoria ja myötävaikutti uusien yritysten perustamiseen. 

Onnistuneesta hanketoteutuksesta ja hyvistä tuloksista kertoo myös se, että Luonnontuotteet-hanke on valittu Suomen ehdokkaaksi EU:n laajuiseen Agricultural & Rural Inspiration Awards -kilpailuun, jossa palkitaan Euroopan parhaat maaseutuhankkeet.  

Hanke kisaa Rural Youth -kategoriassa. Kategoriassa mukana olevat hankkeet edistävät nuorten osallistumista, tukevat maaseudun osaamisen kehittymistä, elvyttävät maaseutualueita sekä edistävät kestävien ja laadukkaiden työpaikkojen syntymistä nuorille maaseudulla.  

Kilpailun finalistit julkistetaan lokakuussa ja voittajat joulukuussa 2024. 

Tukea ja kipinää maaseudun nuorten yrittäjyyteen

4H-yhdistysten hankkeissa on lähes aina mukana yrittäjyyskasvatus ja työelämässä tarvittavien taitojen opettelu.  

Hankkeet ovat auttaneet nuoria kehittämään tärkeitä taitoja kuten yrittäjyyttä, vastuullisuutta ja itsenäisyyttä. Lauttaanaho näkee, että yrittäjyystaidoista voi olla hyötyä tulevaisuudessa, sillä emme tiedä missä määrin työpaikkoja tulevaisuudessa löytyy. 

4H-yrittäjien palveluille on alueella kysyntää.  

– Asiakkaat osaavat jo kysyä pihapalveluita kuten nurmikonleikkuuta. Myös siivouspalveluille olisi kysyntää, mutta tekijöitä sillä saralla on nuorissa vähän, kertoo Lauttaanaho. 

Nuorten keskuudessa sana yrittäjyydestä kiirii eteenpäin usein kaverilta kaverille.  

– Nuoret katsovat kaverilta mallia ja innostuvat itsekin kokeilemaan yrittäjyyttä. Jotta nuori innostuu ja uskaltaa kokeilla yrittäjyyttä, tarvitaan kuitenkin myös vanhempien tukea ja kannustusta, sanoo Lauttaanaho.  

4H-yrittäjillä on tukenaan myös oma yritysohjaaja, joka opastaa ja neuvoo. Yritysohjaajan voi saada Nordean tai yritysten kautta.

Lauttaanaho on iloinen ja ylpeä siitä, että osalla nuorista yrittäjyys on kantanut pidemmälle aikuisuuteen.  

Leader-hankkeet tuovat lisäresursseja yhdistyksen työhön 

Pieksämäen seudun 4H-yhdistys on aktiivinen hanketoimija, joka on toteuttanut useita Leader-tuettuja hankkeita vuosien varrella. Vuonna 2024 alkoi Tuunaa itse luonnosta -hanke. Yhdistys toimii Pieksämäellä ja Kangasniemellä. 

– Leader-hankkeet ovat pienelle yhdistykselle sopivan kokoisia. Ne tuovat lisäresursseja ja mahdollistavat toiminnan, jota perusrahoituksella ei ole mahdollista tehdä, sanoo Lauttaanaho. 

Leader-ryhmistä haettava Nuoriso Leader -tuki on puolestaan hyvä apu nuorille, jotka ovat perustamassa esimerkiksi 4H-yritystä.  

– Sillä saa hankittua työvälineitä, joita yritystoiminnassa tarvitaan. Kannustan aina nuoria hakemaan tukea, kertoo Lauttaanaho. 

Mies esittelee lapsiryhmälle kalastusvälineitä avannon äärellä.

Luonnontuotteet-hankkeessa tutustuttiin kalastukseen. 

Pieksämäen seudun 4H-yhdistys
Nuoriso Leader

Tuki: Yleishyödyllinen kehittämishanke 
Rahoittaja: Veej’jakaja ry   
Hanke: Luonnontuotteet-kehittämishanke  
Tuen saaja: Pieksämäen seudun 4H-yhdistys ry  
Leader-tuki: 39 927,16 euroa   
Kokonaisrahoitus: 49 908,96 euroa  
Toteutusaika: 1.8.2021–31.12.2022  

Yhteystiedot

Anssi Gynther
toiminnanjohtaja
anssi.gynther@veejjakaja.fi
p. 0440 155 222
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet
• Kansainväliset hankkeet

Kristiina Asikainen
talouspäällikkö
kristiina.asikainen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 223
• Yleishyödylliset hankkeet
• Maksatusasiat
• Pienhankkeet

Anne Kaljunen
viestinnän asiantuntija
anne.kaljunen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 992

Essi Saarinen
hankeneuvoja
essi.saarinen@veejjakaja.fi
p. 0440 155 219
• Nuoriso-Leader
• Yritysrahoitus
• Yleishyödylliset hankkeet

Käyntiosoite
Mikkelin yliopistokeskus
Cultiva-rakennus, 2. kerros
Lönnrotinkatu 7
50100 Mikkeli